Konstmålare TAPANI PIIRTO

HELSINGFORS

Tapani Piirto föddes år 1946 i Jalasjärvi i Syd-Österbotten, Finland. Nu bor och arbetar han i Helsingfors. I början av 1990-talet slutade Tapani Piirto affärslivet för att ägna sig åt måleri på heltid. Han har studerat måleri av bl. a. professor V. A. Lednevin.

"Jag fascineras av skönhet, livets skönhet, där människan, oftast kvinnan eller barnet har huvudrollen. Jag vill förflytta denna skönhet till duken. Slutresultatet blir en sammansmältning av stämningen, modellen och färgen. Jag vill stänga ut all stress i mina verk men vill dock behålla en rörelse som i tex. dans. Jag vill vända människornas blick från alla världens konflikter, få de att se all skönhet som finns omkring oss på så sätt skapa behag hos betraktaren." Tapani Piirto.

Piirtos känsliga eteriska målningar är bilder av stunder vi alla drömmer om. När tiden stannar är det sommar och solen skiner. Lekande barn på ängen, unga kvinnor med vinden i håret och ryggen mot betraktaren är oftast ansiktslösa för att skapa en naturlig stämning. Inte sällan smälter personerna samman med bakgrunden. På så sätt finns det plats åt fantasin och betraktaren kan själv i huvudet slutföra målningen. Tapani Piirto använder en pastellnyanserad färgkarta. Ingenting förstör harmonin i konstverken.

Konstnären har gjort studieresor till bl. a. Ungern, Spanien, Polen och Frankrike. Ländernas kulturhistoria är konstnärens skattkammare, där det förfinade från för och dess uppskattning har bevarats ända till vår tid.

Konstsalaongen Piirto
Nylandsgatan 7
00120 H:fors


HEMSIDA  | TAPANI PIIRTO  | KONSTSALONG PIIRTO  | MÅLNINGAR  | UTSTÄLLNINGAR  |


© 2004 H2J Media